ORANGE WINE FESTIVAL IZOLA – Kontakt s tradicijom i prirodom

Orange wine
U petak 26. travnja, u 14 sati poteći će osmo izdanje Orange Wine festivala u Izoli, Na središnjem trgu u atraktivnom ambijentu palače Manzioli Orange Wine festival ugostit će preko 60 vrhunskih vinara iz 7 država. Važan je to međunarodni gastronomski događaj u čijem su centru bijela macerirana vina, bolje poznata kao orange, amber, jantarna ili kako ih pobornici vole zvati sirova vina.
U Izoli će se tako predstaviti pioniri četvrte dimenzije vina kao i njihovi mlađi sljedbenici. Većina vinara dolazi iz Slovenije no dolaze i jake snage iz Italije, Austrije, Hrvatske, Gruzije i Srbije.
Izola Orange wine 2019
Raw wine

Bijela macerirana vina, koja zbog intenzivne boje kao rezultat dužeg kontakta mošta s kožicom bobica grožđa, naziva narančasto ili jantarno vino, mala je ali važna niša
proizvodnje vina. Broj vinara koji se vraćaju korijenima vinarsta i prirodi, kako u fazi proizvodnje grožđa tako i kod prerade vina je u konstantnom rastu. Pioniri među njima, koji su predani zagovornici održivog koncepta vinarstva, imaju već svoje sljedbenike posebno među nadolazećom generacijom vinara. Održivo proizvedena vina šire svoju publiku, vjeruju im iskusni ljubitelji vina i mnogi mladi ljudi koji ulaze u svijet vina kroz narančasta vrata.

Vinari koji predstavljaju svoja vina na Orange Wine Festivalu su vezani pravilima proizvodnje. Pravilo nalaže što je više moguće prirodno uzgojeno grožđe koje se ručno bere i obrađuje sa što manje intervencija te da maceracija nije bila kraća od 36 sati. Sadržaj sumpora ne smije premašiti polovicu ograničenja koje je postavila EU za organska vina.

U okviru festivala organizirat će se tri vođene degustacije u knjižnici palače Manzioli.  15.00 sati novinar Sašo Dravinec predstavlja narančasta vina iz cijele Istre, u 16.15 sati ugostitelj Boris Novak vodi radionicu narančasta vina Brda, dok je treća i zadnja radionica festivala na rasporedu u 17.30 sati,  to je ujedno i prekogranična degustacija, na kojoj će novinar Tomaž Klipšteter predstaviti narančasta vina s obje strane granice u Štajerskoj.

Image may contain: food

Osim vinara u Izoli će se predstaviti i ugostitelji koji dijele isti opipljiv stav prema prirodi sa svojim vrhunskim delicijama. Posjetitelji će moći kušati vrhunsko suho meso,
maslinova ulja, brancine iz Piranskog zaljeva, morske delicije iz Dalmacije, sireve i brojne food minijature predanih kuharskih majstora.

Za ulaz na Orange Wine Festival treba izdvojiti 40 eura. U cijenu je uključena čaša i sva degustacija vina i delicija te sočan gulaš s palentom za osvježenje po dolasku.

No photo description available.

Pratite ORANGE WINE FESTIVAL i na FB


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s