En Primeur graševine, pošipa i drugih sorata – 2016

En Primeur je prva prilika da stručnjaci i šira javnost kušaju i procjenjuju novu berbu.

En Primeur 2016 - Julio Frangen Photo World

Peto En Primeur kušanje vina u organizaciji udruga Graševina Croatica, Vina Dalmacije, Bregovita Hrvatska i pod budnim okom Udruženja vinarstva pri HGK održalo se u ponedjeljak 8. veljače u zagrebačkom hotelu Esplanade. Predstavljena nam je berba 2015. – godina od koje mnogi, s pravom očekuju izvrsne rezultate. Posjetitelji su kušali mlada vina dobivena od dviju najvažnijih bijelih sorti karakterističnih za naše regije Slavoniju i Dalmaciju – graševine i pošipa – i vina sorata karakterističnih za bregovitu Hrvatsku. Na manifestaciji je sudjelovalo 55 hrvatskih vinara koji ove sorte njeguju.

Graševina Vinarija Antunović - Julio Frangen Photo World

Graševine je predstavila udruga Graševina Croatica u pojačanom sastavu u odnosu na proteklu godinu. Predstavila nam se 21 vinarija što je pokazatelj rasta i kvalitete i interesa.

Za Vina Slavonije i Podunavlja karakteristična je graševina i to je razlog zašto se ovo područje predstavlja i bazira premijerno na sorti graševina. Od ostalih sorti (30-40 %)  koje će se prezentirati kao mlada vina su sauvignon, pinot, chardonnay, te neki od crvenih sorata poput frankovke ili pinota crnog. Gledajući na godine želimo naglastiti da je berba 2015 bila potetna berba, i to je primjer gdje se takva vina mogu naći već na tržištu, posebice graševina. Berba 2014 bila je teška i zahtjevna i za sada vinarije više nude 2013 godinu. Znači, vinarije će se danas već pojaviti i s berbom 2015 crnih vina upravo iz razloga navedene berbe 2014. Naglašavam da je u tijeku upravo puštanje svježih mladih vina na tržite za koja očekujemo da će biti vrhunska, jer su svježa, formirana, odličnih aroma, lagana i pitka – rekao je Vlado Krauthaker, predsjednik Udruge Graševina Croatica.

En Primeur 2016 Esplanada - Julio Frangen Photo World

Udruga Vina Dalmacije upoznala nas je s 10 vinara koji njeguju sve cjenjeniju hrvatsku sortu pošip.

Pošip je vodeća bijela sorta Dalmacije koja na tržištu krči put nizu zanimljivih bijelih sorti poput debita, grka, maraštine (rukatca), kujundžuše, bogdanuše….Berba 2015. bila nam je poseban izazov jer smo imale ekstremne uvjete u vinogradu (dugotrajan period suše se prekinuo sa kišnim periodom), koje smo vjerujem kvalitetno savladali  pravim odabirom momenta početka berbe i dalje modernom tehnologijom u podrumuStoga od  Pošipa 2015. koji uskoro stiže na tržište očekujemo vrhunska vina karakteristične sortne arome, izvrsne svježine i delikatesne teksture. Također i od ostalih bijelih sorti Dalmacije očekujemo tipične sortne karakteristike i dobru voćnost i svježinu – rekao je Marko Šuman – predsjednik odbora za enologiju Udruge Vino Dalmacije.

En Primeur 2016 Esplanada - Julio Frangen Photo World

Bregovitu Hrvatsku predstavile su 24 vinarije koje dolaze sa područja Moslavine, Prigorja-Bilogore, Zagorja-Međimurja i Plešivice.

Ovu regiju karakterizira raznolikost sortimenta tako da se uz graševinu ovdje nude i druge sorte poput Chardonnaya, Rajnskog rizlinga, Sauvignona, Pinota, Rizvanca i dr. Pojedine podregije predstavile su vina od sorata koje su zaštićene u njihovom kraju poput Kraljevine u Zelini, Pušipela u Međimurju i Škrleta u Moslavini. Vina berbe 2015. g. Bregovite Hrvatske odlikuju se ugodnom svježinom, prepoznatljivim sortnim aromama, skladnog su tijela te vrlo užitna i pitka. Mnoga od njih već se nalaze na tržištu, a neka će tek zasjati u obliku vrhunskih vina redovne berbe, pjenušaca, predikata najviših kategorija… – izjavila je Jasminka Šaško iz udruge Bregovita Hrvatska.

En Primeur je vrlo cijenjen i specifičan način kušanja vina. Ima dugu tradiciju u Francuskoj i izvrsna je prilika da se profesionalci, ugostitelji, trgovci i ljubitelji upoznaju s mladim vinima. U Hrvatskoj je ova tradicija manje poznata ali popularnost i posjećenost raste. Datumski je izvrsno usklađena s pripremama za turističku sezonu u Hrvatskoj.

En Primeur - Photo Denis Perčić

 

 

Photo credit:

Julio Frangen Photo World

Denis Perčić – Reci DA Studio

Kruno Filipović – Vinart

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s