10° Zagreb VINOcom 2015 – Međunarodni festival vina i kulinarstva

12241758_10156174682195184_8827086423442185313_n

Festival će biti otvoren 27.11.2015. u 12 sati.

Oba dana, petak i subota, festival je otvoren od 12 do 20 sati

 

Mislim da sam bila na svakom od 9 do sada održanih VINOcoma, ok možda nisam sigurna  za prvi, no sve ostale nisam nikada propustila – mast go na mojoj tu du listi. No ono što je sasvim sigurno, je da prema ovom festivalu gajim posebne sentimente. On se uvijek održava na dan mog rođendana. Ima li ljepšeg poklona? Dobro, ima…no svakako se uvijek veselim VINOcomu jer rođendan ne može ljepše početi. Uz njega me, baš zbog rođendana, vežu gomile fenomenalnih uspomena i događaja za pamćenje.

Svih ovih deset godina festival se razvijao do respektabilne i vodeće manifestacije u domeni vina i hrane. Same brojke za 2014 godinu pokazuju: izlagača preko 300, posjetilaca oko 8.000, akreditiranih novinara 265 od toga preko 50 iz inozemstva. Ovogodišnji jubilarni 10° Zagreb VINOcom 2015. se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Izborom elitnoga hotela Esplanade dobili su izvanrednu podršku za uspješno održavanje festivala i ostvarenje želja proizvođača da se u zagrebačkoj metropoli predstave na moderan i svjetski prepoznatljiv događaj. Festival je u cijelosti posvećen kulturi stola, vina i hrani, kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i hrvatske turističke ponude. Budući da se priredba održava uoči božićnih i novogodišnjih blagdana bit će to ujedno i dobar uvid za poslovne ljude i građane o mogućnostima u mjesecu darivanja. Na festivalu će se prezentirati i degustirati vina, sljubljivati vino i hrana, održavati suvremeno koncipirane eno-gastro edukacije za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, ljude iz javnog života, novinare i druge ljubitelje vina i hrane.

Upravo su te radionice zadnjih godina meni najzanimljivije i one koje najviše pohodim. Realno, VINOcom ima odlične radionice. Na početku bijaše samo vino, došla bi na festival i uglavnom obilazila samo vinare uz druženje s drugim poznatim-nepoznatim vinskim drugarima. No s godinama evoluiraš, kako festival tako i ti. Pa napraviš plan, proučiš detaljno tjedan dana prije izlagače, sortiraš isprobane od ne isprobanih. Gladna, u ovom slučaju žedna novih vinskih spoznaja moj plan izgleda otprilike ovako: Prvi dan pjenušci i bijela vina, počevši naravno od onih koje nikad prije nisam imala priliku probati, drugi dan crvena i eventualno desertna vina i možda pokoji destilat. Danas je moja pažnja usmjerena radionicama, te se prvenstveno njima posvećujem, proučim plan održavanja radionica i naravno trošak iste. Samohranoj majci nije baš lako odvojiti po 300-800 kn za jednu radionicu. Ne moram Vam objašnjavati zašto.

S izrađenim planom radionica u džepu spremna sam za VINOcom. Vinska diva u meni raduje se svakoj od njih, do sada me ni jedna nije razočarala. Obožavam ovaj festival zbog odlične energije, dobre organizacije, fenomenalnog ambijenta koji pruža, kao ni jedan do sada, sve udobnosti za jedan svjetski vinski doživljaj. Odvojena vinska zona od gastro zone daje još jednu dubinu više s “underground” pušačkom zonom kao tranzicijskom važnom dijelu gdje se neizostavno svi sretnemo. Prijeko potreban pivski “pit stop” sasvim pogođeno nadopunjuje cijelu priču i vaš PH. Prehrambene delicije u gastro dijelu osim što nude priliku da otkrijete neke nove proizvođače (mene su osobno prošle godine oduševile klice s iznenađujućom eksplozijom aroma u ustima) te se opskrbite prvoklasnim materijalom za nadolazeće blagdane, nude i potrebnu okrepu gladnom tijelu.

U jednom trenutku, nakon odrađene domaće zadaće vinskih radionica shvatim da sada više nema smisla išta zapisivati i da je došlo vrijeme da se prepustim zabavi. Lagano od jedne sale do druge, slušajući preporuke vinske bande što obavezno treba degustirati. Na kraju krajeva ovaj festival je upravo to, jedna nevjerojatno dobra vinska zabava, gdje uvijek vlada odlična atmosfera, gdje su ljudi uvijek nasmijani, gdje susrećem neka poznata lica koja odavno nisam vidjela, gdje uvijek upoznam nove vinske prijatelje. Pozitivna i nasmijana spremna sam sada za proslavu mog rođendana. Ili je ona već počela u podne?  😉

 

VINOcom FB 

RASPORED RADIONICA VINOcom

Photo: Vjeko Sunjić Fotokomad & Vinocom

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s