VinIstra 22 – Međunarodna izložba vina – 08 – 10.05.2015

 

 

Vinistra-2015-e1430320833587Svijet malvazija, neslužbeno svjetsko prvenstvo malvazija, održalo se po sedmi put te ove godine okupilo 140 uzoraka malvazije iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Grčke i Španjolske. Ocjenjivanje malvazija iz sustava IQ – Istarska kvaliteta, održalo se u četvrtak 22. travnja. Javna objava rezultata biti će 6. svibnja, a dodjela odličja po prvi put održat će se dva dana uoči same izložbe vina i vinarske opreme – Vinistra 2015. Svečanoj dodjeli, koja će se odvijati u hotelu Laguna Parentium, nazočit će između odstalih i g. Jean-Marie Aurand, predsjednik OIV-a, međunarodne organizacije za lozu i vino koji će dodijeliti odličja nagrađenim vinarima.

Dvorana3Na konferenciji za medije, Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra, najavio je da će se 22. Vinistra održati od 8.-10. svibnja u porečkoj dvorani  Žatika, a nastupiti će oko 120 izlagača. Program Vinistre od petka do nedjelje obilježiti će nekolicina predavanja interesantnih vinarima i vinogradarima a tiču se trošarina i posebnih poreza, primjerice predavanje na temu pravila kretanja vina između država članica EU i trećih tržišta. Dr.sc.Marijan Bubola s porečkog Instituta za turizam i poljoprivredu održat će važno predavanje na temu veoma opasne karantenske bolesti, zlatne žutice vinove loze koja je tijekom 2014. godine službeno potvrđena u Istri. Predavanje je prvenstveno namijenjeno vinogradarima s područja Istre, ali i ostaloj zainteresiranoj javnosti. Cilj predavanja je upoznati proizvođače sa zlatnom žuticom vinove loze te s mjerama koje je potrebno poduzeti u svrhu njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja.

11149537_882897518436011_4378580347028930707_n „Jedna od novosti  na ovogodišnjoj Vinistri  je što ćemo u subotu i nedjelju prva dva sata sajma (od 11 do 13 sati) rezervirati za distributere, ugostitelje i druge profesionalce vinske branše. Njima će, uz prethodnu registraciju, u tim terminima biti osiguran besplatan ulaz, čime ih želimo privući u doba dana kada je na sajmu posjećenost slabija, kako bi ima se dalo prostora da se posvete poslovnim razgovorima i kontaktima“, rekao je Benvenuti.

Gastronomski dio izložbe u kojemu se već tradicionalno gastronomija spaja s vinima članova izlagača uvodi kao novinu gastronomsku zemlju partner – Nizozemsku iz koje na Vinistru dolazi chef Leon Mazairac iz restorana Podium Onder de Doom.

11127222_888224831236613_9034212043430476002_n

Na Vinistru dolaze i predstavnici regije Champagne-Ardenne na čelu s predsjednikom njihova regionalnog vijeća g. Jean-Paul Bachyjem koji ujedno predsjedava  Skupštinom europskih vinskih regija (AREV-om). Predstavnici Champagne će na Vinistri predstaviti  gospodarstvo ove poznate vinske regije na uvodnom predavanju koje će se održati u petak, a teme kojih će se dotaknuti kreću se od vinskih cesta, preko poljoprivrede i  obnovljivih izvora energije do održivog ekonomskog razvoja, obrazovanja , istraživanja i važnosti ljudskog faktora na uspješnost gospodarstva. Nastavno na predavanje tijekom vikenda, na radost mnogih uslijedit će degustacije francuskih šampanjaca, što je jedinstvena prilika za posjetitelje da kušaju prave francuske šampanjce!

11169886_882821641776932_2336834458202811694_nU popratnom programu neizostavne su degustacije autohtonih istarskih vina – malvazije i terana te pjenušaca istarskih proizvođača. Degustacija kojoj će naglasak biti na teranu održat će se u petak nakon svečanog otvorenja 22. Vinistre, a želja je ponovno skrenuti pozornost na važnost imena teran čije se korištenje posljednjih godina dovelo u pitanje radi slovenske zaštite, no ponajprije uživati u okusima ovog sve hvaljenijeg autohtonog istarskog vina.

Na konferenciji je predsjednica Udruge cerebralne paralize Istarske županije, dr.sc. Lorena Lazarić Stefanović predstavila humanitarnu akciju koja već osmu godinu provodi projekt pod nazivom Zaplivajmo zajedno, a čiji je cilj omogućiti djeci oboljeloj od cerebralne paralize kvalitetan vid rehabilitacije kroz kontinuirano plivanje tijekom godine. U humanitarnoj akciji sudjeluju i udruga Vinistra te pulska tvrtka Medit kroz prigodnu prodaju boca vina iz berbe 2014. koje doniraju istarski vinari dobitnici oznake Istarske kvalitete za vino – IQ. Boce vina biti će ukrašene prigodnim etiketama s motivima plakata prerano preminulog dizajnera i dugogogodišnjeg prijatelja i suradnika Vinistre Predraga Spasojevića,kao i kontra etiketu na kojoj su osnovni podaci sudionika ove humanitarne akcije. Boce vina moći će se kupiti na Vinistri na štandu Udruge cerebralne paralize IŽ po cijeni od 60,00 kuna, stoga se pozivaju svi posjetitelji izložbe vina da se uključe u ovu hvalevrijednu akciju.

Vinistra će i ove godine iskoračiti u porečke ugostiteljske objekte kroz sad već11161343_888225181236578_6981266157176857243_n tradicionalnu manifestaciju naziva Prijatelji vinistre. Porečki ugostitelji će za vrijeme manifestacije gostima nuditi menije sa vinima izlagača na Vinistri te vina po promotivnim cijenama. Vinistra i Grad Poreč na taj način posjetiteljima Vinistre pružaju mogućnost da u eno-gastronomskim događanjima uživaju u cijelom gradu, a s Vinistrom prijateljuju restorani Divino, Gourmet, Sv. Nikola, L’insolito i Villa romana, a zabava u barovima nastavlja se nakon zatvaranja vrata Žatike s vinarima u gradu, u baru  Epoca i Papillon.

 vinistra-grozd-200O IZLOŽBI VINISTRA

Vinistra izložba vina i vinarske opreme međunarodna je izložba istarskih vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Izložba se od 1994. godine tradicionalno održava u Poreču. Cilj Vinistre je povećanje kvalitete istarskih vina, promocija vinske kulture i afirmacija vina u Istri i šire. Izložba se sastoji od izlagačkog i ocjenjivačkog dijela.

O SVIJETU MALVAZIJA

Svijet malvazija je međunarodno natjecanje malvazija koje se uoči izložbe Vinistra održava od 2009. godine. Cilj natjecanja Svijet malvazija je okupiti što veći broj sorti malvazija, promovirati posebnosti kvalitete različitih sorti malvazija, prikazati najnovije trendove u proizvodnji malvazija te nagraditi najbolja vina. Povjerenstva koja vrednuju uzorke pristigle na natjecanje sastoje se od vrhunskih domaćih i međunarodnih stručnjaka koji vina ocjenjuju prema strogim odredbama Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV). Želja organizatora ovog natjecanja je da Istra u budućnosti postane centralno mjesto za proizvođače, potrošače i stručnjake zainteresirane za ovu sortu koja je svoju slavu među vinskim znalcima stekla još u dalekoj prošlosti.

Detaljan program i izlagače možete pregledati na službenoj stranici: http://vinistra.com/

Fotografije: Vinistra – udruga vinogradara i vinara Istre

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s