PINK WEEK i MEDITERANSKA PREHRANA U BORBI PROTIV KARCINOMA DOJKE

PINK WEEK2

PINK WEEK– tjedan ružičastih jelovnika i vina započeo je 01.03.2015 i trajat će do petka 6.3.2015, kako smo najvaili par dana ranije u objavi za PINK DAY, cilj ovog humanitarnog projekta kojeg organizira udruga “WOW” Žene i  Vino – prikupiti što više sredstva za forum Europa Donna Croatia. Europa Donna Hrvatska kroz vlastitu kampanju *Darujmo ružičasti život*, potiče na prevenciju raka dojke, ali prikuplja sredstva za aparat za intraoperativno zračenje koji uvelike smanjuje zračenje pacijentica i olakšava im oporavak.

Svake godine u Europi oboli 500.000 žena. Globalno gledano, rak dojke je najčešći uzrok smrti povezane uz rak kod žena, s nekih 327.000 smrtnih slučajeva svake godine. Svake godine nastane 1,35 milijuna novih slučajeva, a smatra se da oko 4,4 milijuna žena živi s rakom dojke.

Naravno da svaki pojedinac ima jedinstveni set kemijskih uputa koje određuju kako EDizgleda i kako njegovo tijelo funkcionira. Te upute su sadržane u genima, Promjene u genima zovu se mutacije i mogu uzrokovati nastanak bolesti. Udio genetskog opterećenja, kao i točan udio ekoloških čimbenika u većini slučajeva karcinoma dojke veoma je teško ustanoviti. Sigurni genetski, odnosno reprodukcijski rizični čimbenici su nasljedna mutacija tumorskog supresorskog gena zato je izuzetno važno genetičko testiranje na nasljednu sklonost raku dojke i jajnika. Neizmjerno važno, možda i najvažnije po nama, je kontrola stresa. Stresne situacije u žena dovode do raznih mutacija baš zbog disbalansa hormona, koji luduju u takvim situacijama. Dokazano. Najsigurniji rizični čimbenik kod sporadičnog karcinoma dojke je duljina izloženosti endogenim estrogenima tijekom života, odnosno prosječna razina estrogena.

pinup.gifI ukoliko se sada pitate zašto se sada pobogu food bloger pozabavio ovom temom koja malo ima s hranom i vinom, dva su ključna odgovora: 1.i sama sam godinama imala probleme s cistama dojki strahujući od pogoršanja, dakle podosta o temi znam iz prve ruke, 2. prehrana itekako može povečati ili smanjiti rizik dobivanja raka dojke te svakako pomaže kao zaštita.

Najznačniji ekološki čimbenik, koji utiče na nastanak raka dojke, kako protektivnog, tako i visoko rizičnog karaktera je prehrana. Pri tome bitnu ulogu igraju ukupan energetski unos, tjelesna aktivnost, dodatak antioksidativnih tvari, kao i fitoestrogena prehrani. Učestalost karcinoma dojke najmanja je u kulturama s vegetarijanskom prehranom, odnosno najniža je u društvima u kojima prehrana sadrži manje masti, osobito životinjskih masti i više povrća, voća, žitarica i mahunarki. Prehrana bogata mastima u industrijskim društvima gdje je visoka učestalost karcinoma dojke gotovo redovito obuhvaća velike količine nezasićenih i djelomično hidrogeniziranih masti, koje se povezuju s većom uporabom rafiniranih ugljikohidrata i nedovoljnim unosom antioksidansa, te svježeg voća i povrća.

Vrlo zanimljiv pristup kineske medicine prema karcinomu dojke otkriva kako se u Kini karcinom dojke smatra bolešću čiji je uzrok “Melankolija”. Osjećaj težine u grudima onemogućuje dobru cirkulaciju i povećava količinu “sluzi”, što navodi na dva zaključka. Potrebno je poboljšati cirkulaciju u grudima, te smanjiti količinu “sluzi”, čime će se povećati izgledi za sprječavanje nastanka karcinoma. Najlakši način da se ovo postigne je izbjegavati hranu kao što je sir, čokolada, pržena hrana i mlijeko. U kineskoj prehrani nema mliječnih proizvoda, u njihovoj prehrani prevladavaju žitarice i zeleno povrće.

PINK WEEK LOSOS

                                                            Fajn  Bistro – Zagreb

U sprječavanju nastanka karcinoma dojke, kao i u sprječavanja nastanka recidiva nakon operacije ili zračenja zbog karcinoma dojke, prehrana može pomoći na više načina:

  • Vegetarijanska prehrana, s malim sadržajem masti
  • Sirove namirnice SVAKI DAN, kao što su povrće, voće, žitarice, orašasti plodovi i sjemenke
  • Soja, proizvodi od soje i lima grah, izoflavoni i fitoestrogeni sadržani u ovim namirnicama štite od karcinoma dojke
  • Lan i konoplja, lanene i sjemenke industrijske konoplje bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje posjeduju zaštitno djelovanje u nastanku karcinoma dojke
  • Smanjite unos crvenog mesa u korist Riba: losos, tuna, sardina, skuša i haringa sadrže obilje omega-3 masnih kiselina
  • Kupusnjače: povrće kao što je kupus, kelj, kelj pupčar, cvjetača, brokoli i prokulice sadrže značajne količine indol-3-karbinola. Mogući mehanizam djelovanja ovih namirnica je promjena metabolizma estrogena.
  • Jedite mahunarke, žitarice od punog zrna, nerafinirane žitarice imaju, dokazano, zaštitna svojstva. Zeleno povrće kao i žitarice imaju najjači zaštitni učinak, dok je korjenasto povrće prije povezano s čak lagano povišenim rizikom za nastanak karcinoma. Namirnice koje se preporučuju su: pšenične klice, ražev kruh, zobene pahuljice, bijeli grah
  • Ljutu, začinjenu hranu, masnu hranu te stimulacijska sredstva kao što su kava, crni čaj, droge i alkohol treba izbjegavati.
  • Dnevni unos masti ne bi smio biti iznad 30%. Prehrana s velikim udjelom masti, osobito zasićenih masti povećava stvaranje slobodnih radikala. Ovo povećano stvaranje slobodnih radikala oštećuju stanice, a stanice u pokušaju samoobnavljanja mogu maligno alterirati.
  • Osobito štetna kombinacija je masna prehrana uz alkohol i pušenje.

Za razliku od prehrane bogate zasićenim mastima, mediteranska dijeta označuje prehranu bogatu nezasićenim masnim kiselinama iz maslinovog ulja u kombinaciji s povrćem i voćem, i unatoč povišenom unosu masti povezana je s niskim rizikom nastanka karcinoma dojke. S obzirom na sve rečeno ne čudi, što je udruga ‘WOW Žene i Vino’ organizirala kao uvod u PINK DAY, sudjelovanje u Tjednu ružičastih jelovnika – PINK WEEK –  u kojem izabrani restorani iz cijele Hrvatske osmišljavaju jelovnik u duhu mediteranske prehrane i ružičaste boje kao jedinstven event u promicanju i osvještavanju ove bolesti s dodatnim plusom prikupljanja humanitarnih priloga.

I dok sve moje pohvale idu udruzi na hvalevrijednoj akciji moram biti iskrena prvenstveno prema sebi i onime čime se bavim. Ne mogu a da ne primjetim kako su restorani malo promišljali o sastojcima osmišljenih jelovnika koji bi trebali pratiti nit i oslanjati se na namirnice koje pogoduju prevenciji ove bolesti, (čast izuzecima) a puno o kompoziciji i bojama. Don’t kill the messenger.

PINK WEEK PRASE

Njavažnije je ipak na kraju, kako je lijepo Wowica Renata Gubić rekla: “ZA prijateljstvo, ljubav, žene, energiju, zdravlje, život, radost, potporu, sreću, kako bi se slaveći život, ukazalo na nužnost brige za svoje zdravlje te uz darivanje slatkog “LE PRAŠČIĆA” poduprijela humanitarna akcija Pink Weeka koju su osmislile WOW-ice Sanja Muzaferija i Marija Vukelic za Europa Donna Hrvatska!

Zaključila bi sloganom PINK WEEK-a, “BE GOOD, THINK PINK” koji se u ovom slučaju pokazao više nego ispravnim – Pozitivne misli za manje stresa i više zdravlja!

 

************************************************************************************************

** fotografije ljubazno ustupio PINK WEEK

**literatura: Levi F; Paache C; Lucchini F; La Vecchia C. Dietary intake of selected micronutrients and breast-cancer risk.                                                                        Alarcon de la Lastra C; Barranco MD; Motilva V; Herreiras JM. Mediterranean diet and health: biological importance of olive oil.

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s