Garažni Pepejuh iz milja Dingač

Eat Markus

Vins de garage tj., “garažna vina” je posprdni naziv s aluzijom na porijeklo i imovinski status kojim su se bordoški vinari s pedigreom, sredinom devedesetih, izrugivali grupi vinara bez pedigrea, novaca i dvoraca, ali s čvrstom idejom da proizvedu bolju i konzistentniju kvalitetu od one koja se standardno nudila na tržištu. Koncept je bio jednostavan, jedino ulaganje bit će u nemilosrdnu selekciju grožđa i zelene berbe radi bolje koncentracije i zdravije sirovine, a vino se može raditi i ručno, bez visoke tehnologije, doslovno u garaži.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADoslovno u garaži, no vrhunskoj garaži radi se i ovo vino u Zagrebu. Malo njih o njemu prića, još manje ga je probalo. Pravo garažno vino s dušom boutique-a. Pravog butika… Veliko vino za velika vremena, u nadolazećim velikim godinama predosjećamo velike stvari. Vidoviti Vinopija dobro proriće po kućama, u reflektirajućem vinu unutar bačve ukazala mu se vizija … Dižući čašu prema nebu reće: Ovo će biti veliko!

Vlasnik, osebujan čovjek, vere se po svojim viticama i osobno kuša bobe. Naravno da otočani misle da je lud 🙂 Pelješko grožđe s najboljih položaja pravi se u Zagrebu??        Da, moguće je! Ekspeditivna špedicija u hladnjačama, visoka tehnologija, pametan odabir bačvi i educirani tehnolozi. Ponajvrh svega, ljubav i strast prema materiji.

2007 vs 2008

2007 vs 2008

Berba 2007 i 2008 nisu u opiticaju, but boy, oh boy koje godine. Definitivno bonbončić, u pravom smislu, vino je slatko. Ono se ne boji svojih šečera kao ni ja svojih oblina. Večina vinara dingačara pokušava sniziti te njegove urođene šečere. Iskreno nije mi jasno zašto pokušavaju ukrotiti osobinu koja mu tako dobro pristaje. Možda je Dingač generacijama bio neshvačen? I tiho šaputao da mu šečeri dobro stoje, tko ga je čuo shvatio je, tko ga je probao ushitio se.

2009-u možete potražiti u rijetkim restoranima i na polici jedne zagrebačke vinoteke, vjerujem da je sada idealna za konzumaciju u svom optimalnom piku, i da nije slatka. Dok će berba 2010 uskoro ugledati svijetlo dana, močnija i znatno sortnija. Bebica iz bačve, berba 2013, već sada nagovješta veliko možda i najbolje do sada..
Sljedeći put potražite ovo vino, no budite spremni odvojiti 2-3 Mažuranića

Markus boca pole

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s