Ovdje riba nije samo namirnica. To je ribarska filozofija!

Dobila sam zadatak da za magazin Akademija, u sklopu duplerice ‘Večernjakova wine&gastro Akademija’, napišem tekst o restoranu po vlastitom izboru gdje najviše volim jesti. Iskreno godinama to više ne radim, dvije godine kolumne, u sada ugaslom “Gala Style”, bile su zabavne. I ovaj blog nije posvečen restoranima. Na kraju ispalo je da smo nas dvoje odabrali isto mjesto, stoga je pala odluka da ću odabrati drugi restoran za Večernji a ovaj ide na blog 🙂

Kompleksan je to jedan zadatak jer ja zaista volim dosta različitih restorana po stilu, atmosferi, prigodi, vokaciji, lokaciji. Odem li danas na rock koncert a sutra na operu uvijek sam ista osoba, isto vrijedi i za restorane. Ne jedemo uvijek u fine dinning i pop kuhanje nam savršeno odgovara.

batelina-020No nekako se za jedan moraš odlučiti. Moj odabir je automatski pao na Batelinu. Batelinu znam od početka i vjerovatno sam pristrana iz više razloga, pohađam ju od njenih prvih dana kada još nije toliko bila medijski razvikana. Od trenutka kad je moja štikla kročila na kamenu terasu znala sam da sam odabrala krivu cipelu ali ne i krivi restoran. Rado ću i dalje dolaziti u ovu kultnu šarmantnu konobu. Batelina me nikada nije iznevjerila: osim kad ne radi nedeljom, nema mjesta danima, ponekad i tjednima unaprijed i žele nas se riješiti daleko iza kraja radnog vremena, a nama je baš tako lijepo i baš smo za još jednu rakijicu prije puta 🙂 . No znate kako je, s dobrim prijateljem se ne složiš uvijek ali mu nikada ne zamjeriš.

Zato volim Batelinu. Batelina ima stav, kičmu i karakter.

Batelina, deklarirana kao konoba no vrlo profesionalno profilirana, savršeno se uklapa u ovu moju priču o pop kuhanju i zašto tu jedem. Mjesto je to gdje slobodno možete doći s djecom i familijom na ležerni objed no isto tako slobodno možete dovesti i vrhunske gastro znalce u brendiranim polo majicama, bez imalo srama, sigurni u njihovo gustativno, olfativno oduševljenje. Batelina ne zaostaje, od svježe ulovljene ribe, ne prevelike vinske karte no sasvim dovoljne za uživanje, besprijekornim „za stolom“  filetiranjem sirove ribe pa do interesantnih slastica i velikodušnih digestiva, ni u jednom segmentu od sličnih po vokaciji familijarnih restorana diljem Europe. Rado tu dolazim s obitelji, prijateljima i redovno preporučam svima njihovu toplinu ognjišta u zimskim danima. Ovdje riba nije samo namirnica, to je životna filozofija. Filozofija ribarske obitelji.

Batelina_2013-433

47015_10151458780771311_1039862418_nBatelina je naravno orijentirana na riblji meni, ribe koja je sezonska i baš u to doba godine pliva u moru, ribe koju „tata Danilo“ taj dan ulovi. Mesoljupci ovdje neće naći svoju kost užitka. No mogli bi se iznenaditi autorskim, neuobičajnim ribljim jelima poput paštete od jetre morskog psa ili ugora. Svakako nemojte propustiti, ako je sezona, brudet od rakovice ili salatu od iste, domaće rezance s kaneštrelima, raznovrsne carpaccie i meni posebno dragu sirovu, beprijekorno filetiranu trilju. Pravo remek dijelo sensei-a Davida. U slučaju da nijedno od spomenutih jela ne golica vaša nepca, moja je preporuka da se slobodno s punim povjerenjem prepustite Davidu u ruke koji najbolje zna što je njegov tata danas ulovio a mama pripremila.

Batelina_2013-360

???????????????????????????????

Batelina_2013-822-Edit

Volim obiteljsku atmosferu Bateline. Posluga je zamišljena kao „easy“ no odražava primjese znanja i emfazira „Old Style“ sa malo rock ‘n’ rolla u smislu izražavanja načina ugostiteljstva, ne usluge. Nisam sigurna mogu li tvrditi da je David Skoko glavni chef Bateline, svakako mogu reći da je glavni krivac za sve veću popularnost lokala kao i za povratak malih, zapostavljenih ribica na stol restorana u velikom stilu s leptir mašnom. David barata tehnikama filetiranja ribe kao rijetko koji Hrvatski samuraj. Njegovog se noža boji svaka trilja Medulinskog arhipelaga. Uz to David i familija razumiju i poštuju lokalnu namirnicu. Upravo iz tog razumijevanja proizlazi ta jednostavna, zavodljiva, izbalansirana kombinacija okusa.

???????????????????????????????Lokacija vam se u prvi tren možda i neće učiniti kozmopolitskom no svakako je vrijedno  truda pronaći puteljke koje vode do Banjola. Uostalom zar nisu najbolji svjetski restorani uvijek van dohvata ruke. Omjer cijena za vrhunsku svježinu ribe na tanjuru uopće nije upitan. Cijene su definitivno realne. No svakako dođite samo s gotovinom, ovdje se plastika uopće ne razmatra kao opcija.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s