Feravino Nesvakidašnja berba, Mir slavonske šume…i Broj pun ljubavi 48

pod noktima crno od potkožice, po usnama ljubičasto od isprobane Frankovke

pod noktima crno od kožice, po usnama ljubičasto od Frankovke

Već odavno planiram otići u berbu (nije da već nisam bila), no planovi za sljedeću berbu bili su više snimateljskog karaktera. Htjeli smo snimiti našu novu Chick epizodu u stilu “Gazit ću ti grožđe…m….u ti!”. Ta je epizoda momentalno na stand by-u do daljnjega, jer kako je jedan pametan čiko davno reko -Trenutak za razmišljanje nije luksuz, nego potreba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stoga smo s veseljem dočekali poziv Feravina u sandučiću na, kako su je nazvali, “pokaznu berbu s natjecateljskim duhom”. Sunce je je sramežljivo provirilo tog jutra, no onda je vrijeme odlučilo okrenuti na tmurno i kišovito. Tako gledah ja u nebo i rekoh: ok, dobra jakna i mantra “ništa mi ovaj dan neće pokvariti”, mogu uspješno riješiti situaciju. Nakon okupljanja i upoznavanja s ostatkom “berača” maznuli smo kroasane s nogu na parkiralištu te zajednički, vedro nabrijani, krenuli prema vinariji i vinogradima u Feričancima, zlatnoj dolini Hrvatske graševine, duhana i Frankovke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toplo piće dobrodošlice, taman za zagrijavanje kostiju i atmosfere u prohladnom danu, nitko nije odbio. Kuc, Guc i Cheers s ostatkom ekipe koja nas je već čekala u vinariji, navijestilo je jedno veselo druženje prije ulaska u podrum i naknadne berbe.

??????????????????????

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

??????????????????????

Podrumski dio je uvijek zabavan. Vinarije i vinski podrumi posebna su mjesta u kojima te obuzmu lijepe i mistične emocije, uz mirise plemenitih plijesni domaćini se uvijek dobrovoljno raspričaju o svojim vinima, bačvama, povijesti vinarije, te tehnikama kojim obrađuju svoje Bakusove kapljice. Feravino svoj nektar drži isključivo u novim “barrique” hrastovim slavonskim bačvama iz Pleternice. Te bačve se koriste samo jednom, ovisno o tome spava li vino u njima jednu ili dvije godine . Tada bačve idu dalje na prodaju, poklone se, stavi se neko drugo vino ili se od njih izrađuje simpatični vinski namještaj.

Jedna posebna Ljubav, jer ako bezbojlaš može nositi broj 42 žašto bačva ne bi mogla nositi broj 48

Jedna posebna Ljubav…Broj koji ukazuje na pažljiv zaključak, osvrt, sjećanje. Broj koji može biti svemoćan podređujući se volji ili želji osobe…Ivana “love” ovu bačvu!

Podrum krasi i jedna posebna bačva -Broj pun ljubavi- Ivaninim riječima: “Kad nešto u životu tako spontano napraviš, bez razmišljanja, bez brige o “posljedicama” i kasnije to moraš objasniti…tako je s mojom bačvom. Vino koje se njeguje u njoj je Frankovka, berba 2011. Oznaku “ljubav” dobila je tijekom jedne degustacije, dosta brze degustacije u kojoj se samo ide od bačve do bačve, kuša se i vidi da li je sve u redu i zdravo. Tog dana bačva se izdvojila izmedju ostalih bačava i dojmila se mirisom, okusom i mekoćom. Ovo je bila samo moja oduševljenost, otvorenost, iskrenost. Za sve dobro, lijepo, uređeno, volim dati iskreni komentar, tako da je bačva dobila jedno veliko “lav ju” od mene.”

Pjenušac sorta Graševina

Pjenušac sorta Graševina čeka svoje vrijeme

Nakon obilaska podruma slijedi naravno, prezentacija i degustacija vina iz podruma Feravina. Ivana Winemet, enologinja Feravina, zaljubljenica u svoj posao i osoba koja voli svoje bačve 🙂 s puno žara i na jedan njen osebujan način prezentira vino te kako ono nastaje. Ivanin glas, pun strasti, definitivno vas može odvesti u jednu drugu dimenziju, u dimenziju gdje vino nije svedeno na tehnikalije, u dimenziju koja se otvara kroz istinsko uživanje i doživljavanje istine kroz vino.

Carstvo Feričanačke Frankovke

Došlo je i vrijeme za berbu. Tada je kišna subota odlučila nas hrabre nagraditi suncem, toplim i milujućim…Da bi berba bila zanimljiva Feravino je organiziralo natjecanje u branju grožđa koje je trajalo pola sata, a naša dobro raspoložena ekipa na lokalitetu Srednjak brala je Frankovku, sortu na koju su u Feravinu posebno ponosni i koju izvlače iz zaborava. U slavonskim vinogorjima vinarije identitet grade na bijelim vinima, ali Feravino je prepoznatljivo prema temeljnom opredjeljenju usmjerenom crnim sortama. Uostalom, Frankovka Miraz 2009. je na ovogodišnjem prestižnom Decanteru u Londonu okićena srebrnom medaljom i to već drugi put za redom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako bi čim prije pobrali slatko i zrelo grožđe u berbi su se okušali i naši istaknuti olimpijci Dubravko Šimenc i Slavko Goluža, te Ana Radišić i „Mejaši“.

bralo se bralo

Šimenc & Me, berba FeraVino

523541_10152280528734741_2019921839_n

???????????????????????????????????

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Ukupno je ubrano 1010 kilograma frankovke s optimalnim parametrima – 20 posto šećera, i kiselinom 5.7. Ukusno i slatko pobrano grožđe biti će pretvoreno u 650 litara izvrsne feričanačke Frankovke, Frankovke Miraz 2013. i Frankovke Dika 2013., odlične kvalitete i izvrsne za zdravlje!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sve za pobjedu!

Sve za pobjedu!

Nakon berbe težaci se moraju i malo okrijepiti, ne…

??????????????????????

IMG_3989

IMG_4026

Za kraj predivnog radno – veselog dana Feravino nas je počastilo ručkom u Vincilinškoj kući, iznimno važnom lokalitetu i potencijalu za razvoj turizma feričanskog kraja. Trebalo je tu sabrati dojmove te prebrojati timske uspjehe. Iako pokazna berba, moram priznati da smo zadatak shvatili sasvim ozbiljno te se u pravom sportskom duhu kao na Igrama bez granica, borili do zadnje kante grožđa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? OLYMPUS DIGITAL CAMERAU muškoj kategoriji najviše grožđa ubrao je izbornik Slavko Goluža i osvojio mega buteljku u kojoj će zasigurno uživati. Među damama najbolja je bila iskusna Milica Sekulić, inžinjer mediteranske poljoprivrede i time si zaradila predivne žute čizmice u kojima će, ne sumnjam, iduće godine biti još bolja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŠto reći na kraju, nego hvala Feravino na ovom poučnom izletu i do iduće prilike kada ćemo nadam se probati ubrano vino, kako bi Mejaši rekli – Bolje nego ikada!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s