Carica Smokva Tarte Tatin

Smokva

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Smokva se uzgajala mnogo prije pšenice i ječma i time predstavlja prvi primjer organizirane poljoprivredne proizvodnje. Potječe iz Male Azije. Plod smokve je mesnat, sladak. Može biti zeleno-žućkaste ili purpurne boje. Jede se svježe, konzervirano ili sušeno. Smokva spada u najzdravije namirnice, daje energiju, snižava kolesterol i štiti od stresa. Svježa smokva je bogata vitaminima B- kompleksa, A, C, E i K, mineralima željeza, kalijuma, bakra, selena, cinka, kalcijuma i magnezija, kao i karotenom, luteinom i taninima, koji jačaju imunološki sistem našeg organizma. Bogata je pektinom i nije previše kalorična. Suha smokva je također dragocjena jer sadrži antioksidanse, vitamine i minerale, ona ima mnogo više magnezijuma i kalcijuma od svježe, poboljšava koncentraciju, jača kosti, pomaže u borbi protiv depresije i stresa i daje snagu.

narezana smokva

Ako ste bili u prilici, ili pak sretnici jer imate svoje, nadam se da ste ih pojeli što više moguće. Iskoristite još ovo malo vremena te jedite što više ovog toploljubivog predivnog voća. Malo je voća takve slasti da vam odmah oživi sve okusne pupoljke kao što to može smokva, a naš Tarte Tatin sa smokvama je možda neuobičajen ali vjerujte mi božanstven desert.

Ukoliko živite na moru onda Vam sigurno neće biti problem dobaviti ovo božanstveno voće no ukoliko živite u kontinentalnom dijelu mala šetnja po placu može dati dobre rezultate. Birajte zrele ali tvrđe plodove (mekši su podobniji za đemove), ukoliko to nije moguće onda preskočite početni korak pripreme, karameliziranja u tavi.

Znači za ovu tortu trebate:

1,5 kg smokava

70 gr bijelog šečera

80 gr smeđeg šečera (osobno koristim Moscovado)

100 gr cca maslaca – za mazanje tave i za posipanje po smokvama

1 pakiranje lisnatog tijesta (ukoliko Vam se neda odraditi svoje) – dobar je i onaj već razvučen

Za kremu (koja je dobra i za druge kolaće):

200 gr mascarpone sira

jedno cijelo jaje

2-3 žlice Moscovado smeđeg šečera (koje će vam ostati od šečera gore) ili po volji neki drugi zaslađivać

Realizacija: Težina pripreme – jednostavno, Vrijeme pripreme: 30 min, Vrijeme pečenja: 30 – 40 min, Ukupno vrijeme: 1h 10 min

*TIP Smokve nemojte prati, ako baš ne možete bez ovog koraka onda ih operite neposredno prije pripreme i dobro posušite, kako ne bi gnjilile i stvorile vam nepotrebnu dodatnu količinu tekučine u pripremi. Smokva sama po sebi stvara veću količinu soka od tradicionalnih jabuka koje se koriste za ovaj kolač.

A priprema se ovako:

Tavu, protvan ili kako već želite zvati posudu koju ćete koristiti za pripremu, obilno i dobro namažite maslacem. Pospite šečer na maslac, pritom ostavite količinu od 2-3 žlice za kremu. Kružnim pokretima oblijepite šečer po namaslanoj posudi dok svaki mm nije pošečeren. Smokve prerežite na pola te ih počnite slagati u posudu, lijepo, imajući na umu da će vam taj doljnji dio biti gornja strana kolača.

Posudu sa smokvama sada stavite na plamenik plina, te na laganom plamenu karamelizirajte smokve. Cca 5 min, pošto su smokve mekše od jabuka treba im manje vremena a i želimo da sačuvaju malo konzistencije pošto idu još i u pečnicu. Kad se šečer i maslac stope i stvore umak, maknite s plamena. Pričekajte malo da vam se posuda temperira, kako se ne bi opekli dok stavljate lisnato tijesto. Ostatak maslaca režite nožem i pobacajte po smokvama.

Sada lisnato prebacite preko smokava. Viškove koji vire preko posude narežite nožem, no ne previše, ostavite tijesto preko rubova. Rubove tijesta presavinite prema gore i kreirajte plisirani rub. Osim što će dati lijep rub kolaču, dobit ćete i viši dio koji odlično paše pod zubima. Osobno i ostatke narezanog tijesta ukomponiram u rubove kolača. Nožem ili slamkom napravite rupice po tijestu, kako bi vam tokom pečenja topli zrak u kolaču imao mjesta za izlazak i kako se tijesto ne bi nepotrebno diglo gdje ne treba.

Pecite na 180 – 200°C, 15-20 min ovisno o pečnici, jer svaka ima svoj faktor, tj dok vam lisnato ne poprimi lijepo zlatno – žutu boju.

ℜ – U međuvremenu dok vam se Tarte peče, pripremite kremu. Izmiksajte kombinaciju šečera koji vam je ostao od prije s jednim cijelim jajetom. Kad postane puno, pufasto i pjenasto polako počnite dodavati mascarpone sir dok ga ne potrošite…and that’s it! Po želji možete dodati i neki liker u kremu, recimo liker ili rakiju od smokve. Upozorenje: krema stvara ovisnost, mogla bi je jesti ovako na žlicu samo dok gledam kako mi se tart peče ♥

Kad je Tarte gotov, zagasite pečnicu, otvorite vrata od pečnice te ga ostavite još par minuta tako unutra. Zatim ga izvadite iz pečnice, lagano malo pritiščite površinu tijesta kako bi vam sočni gusti umak prešao preko rubova, samo pazite da bude lagano kako ne bi tijesto popucalo. Ostavite 10 minuta da odstoji i zatim preko kolača stavite ravan tanjur, na kojem ga želite poslužiti, te prevrnite Tarte. Savjetujem da tanjur bude malo širi od posude u kojem se Tarte pekao, kako količina soka koja se razvila ne bi iscurila sa strane.

I za kraj servirajte i uživajte. Nadam se da će vam se svidjeti koliko i meni.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s