URBANOVO 2013 – Dani vina u županiji Zrinskih…Vinske radionice 2

Festival Pušipela i bajkovitog Međimurja

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPar excellence vinske scene naše drage domovine, iz milja zvan “Barba Peršin”, Darka Baretića jednostavno je užitak slušati na radionici. Jednostavan, smiren s izraženom osobnošču, izvrsno prezentira tematiku radionice. Njegova velika prednost je i izvanredno znanje materije zbog koje lako parira i iskusnim vinarima, koji su u velikom broju bili prisutni na ovoj radionici i nadam se prihvatili par savjeta koje je Barba izrekao. Sve su mu bile na mjestu. Kako je tematika radionice bio Pušipel, u raznim varijantama od pjenušavog preko suhog do kasne, izborne i ledene berbe različitih godišta, dobili smo jedan zaista širok uvid u potencijal sorte koji je perjanica Međimurske vinske ceste. Sorta je to koja je najbolja dok je mlada i svježa iz inox bačvi, filtrirana.

Pušipel pjenušac vs Pušipel suho

Pušipel pjenušac vs Pušipel suho

Pušipel Pjenušac vs Pušipel Suho? Jedan od onih savjeta Baretića, s kojim se apsolutno slažem: vinska regija Međimurja definitivno bi trebala krenuti smjerom pjenušca od sorte Pušipel. Većina vinara proizvodi vina od previše sorti, dok Pušipel kao znak prepoznatljivosti regije skoro kod svakoga vinara ima isti izričaj. Cvijeće, cvijeće i cvijeće. Malo raznolikosti, malo osobnog karaktera, to se traži. No Pušipel kao sorta, baš zbog te njene svježine i cvjetnosti izrazito je pogodna za mjehuriće. Jedan od jedina dva pjenušca prisutna na ovom festivalu upravo je to i dokazao.

Pušipel Cmrečnjak

Pušipel u pjenušavoj varijanti od vinarije Cmrečnjak je upravo taj pjenušac. Klasična metoda s 12/13% ostatkom šećera ostavlja u ustima jedan lijepi izričaj aperitivnog pjenušca u kojem dominira voće i svježina bez klasičnoga afekta briochea. Bravo za vina Cmrečnjak.

Pušiđel DK

Pjenušac Cmrečnjak Brut

Pušipel 2012, suho - Dvanajščak Kozol

Pušipel 2012, suho – Dvanajščak Kozol

Pušipel u kupaži, Pinot Bijeli, Chardonnay, Graševina 2012
Pušipel u kupaži, Pinot Bijeli, Chardonnay, Graševina 2012

Na ovoj smo radionici još probali Pušipel 2012, suho od Dvanajščak Kozol: na nosu fine note citrusa, jabuka, cvijetnog meda s livade. Pušipel koji više sliči na traminac ili RR. Te njihovu kupažu Pušipela, Pinot bijeli, Chardonnay i Graševina: Međimurje u cvatu bi bi naziv ovog parfema :), u ustima ima malo gorčine no fine kiseline i cvjetnost uspješno balansiraju istu.

Ostali Pušipeli u klasi “suho” s radionice: Pušipel 2012 – Novak, Pušipel 2009, Tomšić: tamnije žute boje, zrele aromatike no i dalje svježe za konzumaciju. Pušipel 2009, Štampar: odrađen na prirodnim kvascima u vrlo zreloj godini, malo tvrđi Pušipel, “wanna be” Chablis, stilistički definitivno drugačiji od ostalih, fine kiseline, respektabilno vino s karakterom.

Pušipel, izborna berba 2011 Cmrečnjak

Pušipel, izborna berba 2011 Cmrečnjak

U klasi poluslatko i slatko slijedila su: Pušipel kasna berba 2012, Jakopić, Pušipel kasna berba 2012, Kocijan, Pušipel izborna berba 2011, Cmrečnjak: iznenađujuće kiseline za izbornu berbu, Pušipel ledena berba 2007, Štampar: brano i prešano na -9 stupnjeva, malo dulja fermentacija na prirodnim kvascima. Elegantno i svježe. Respekt! Ostaviti 15 god. i onda piti 🙂

Samo u četiri države na svijetu raste loza koja se u svakoj drugačije zove, ali daje isto vino. U Austriji je to mosler, u Sloveniji šipon, u Mađarskoj furmint, a u našoj zemlji moslavac. Četiristo godina stari dokumenti svjedoče da se ta sorta u Međimurju, puno prije novovjekog imena moslavac, zvala Pušipel. Vinari Međimurja, okupljeni u vinarsko – vinogradarskoj udruzi Hortus Croatiae, prije pet godina donijeli su odluku: PUŠIPEL usvajamo kao autohtoni vinski međimurski brand. Moslavac je zastupljen u proizvodnji vina gotovo kod svakog vinara na međimurskoj vinskoj cesti. Ima ih točno 39. Moslavac sade i brojni drugi vinari na sjeverozapadu Hrvatske, s velikim oscilacijama u kvaliteti. Suočeni s tom činjenicom članovi Hortusa donijeli su odluku kako će pod imenom i svima zajedničkom etiketom Pušipel iz Međimurja na nacionalnu vinsku scenu moći ići samo visoko kvalitetan proizvod. Jamstvo je osigurano strogom bodovnom skalom na svakogodišnjem ocjenjivanju koje se obavlja na Mesapu. Finale tog ocjenjivanja je proglašenje najboljeg Pušipela svake godine.

Pušipel je izuzetno vino, jedinstvenih karakteristika i doslovno osvježavajuća egzota među svim vinima koja se u Hrvatskoj danas proizvode. Međimursko tlo je potencijal, vina isto. Krenuti u smjeru pjenušavih, kasnih, izbornih, ledenih berbi te njegovati crvena vina, to je budučnost i prednost Međimurske vinske scene.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s