URBANOVO 2013 – Dani vina u županiji Zrinskih…1.dan

Festival Pušipela i bajkovitog Međimurja

Međimursku vinsku cestu nisam imala prilike pohoditi do sada, tako da sam se zaista radovala ovom studijskom putovanju u organizaciji G.E.T reporta, većina mojih sjećanja na međimurski kraj datira iz ranog djetinjstva kroz međimursku popevku i Muru.

banner_820x400_privremeno-1 međimurje                                     Photo preuzeta sa weba Štampar vinarije                                      

Pod istim suncem, na malom zemljopisnom prostoru, čije odlike terroir-a prepoznaju i vrednuju vinski znalci svijeta, na crti koja razdvaja Hrvatsku i Sloveniju, dodiruju se međimurski bregi i ljutomersko-jeruzalemske gorice. Baš tu daleko od prometnica i urbanih vibracija, u jedinstvenom skladu s prirodom, rastu najbolji vinogradi Međimurja. Više puta imala sam priliku slušati od uvaženih vinskih znalaca kako se u Međimurju krije veliki potencijal radi geografske pripadnosti i klime, nekoliko puta sam i probala Međimurska vina, no ništa značajnije od toga. Subotnje jutro, rano i sunčano, naša mala vesela skupina krenula je put bajkovitog međimurja. I dok sam uživala, napokon u toplini sunca, lijepo zavaljena u svoje misli o čista dva dana uživancije, nisam ni slutila koji nam se maratonski tempo sprema.

 Bačvarija Pozvek, Dunjkovec    http://www.pozvek.hr/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Može li se zamisliti bolji polazak od upoznavanja Međimurske vinske ceste od mjesta gdje nastaju bačve za vina? Pun pogodak! Kako nastaju bačve, koje se drvo koristi, kakvo drvo se koriti, koje sve vrste bačvi proizvode, zašto su neke tamnije a neke svjetlije?…Sirovina za proizvodnju, je uglavnom slavonski hrast, te nešto malo akacije i kestena. Problem s kojim se svakog dana susreću, je osnovna sirovina – drvo – sve je teže doći do kvalitetnog hrasta. Domaći se sve više izvozi iz Hrvatske, manji proizvođači tako teško mogu nabaviti kvalitetan hrast. Zanimljiv je podatak za one koji ne znaju, ali za bačvare je to pravilo struke, da se drvo pogodno za izradu bačvi mora prirodno sušiti na zraku najmanje dvije godine, tim činom iz drva isparavaju tanini koji štete procesu dozrijevanja i čuvanju vina, a ostaju oni koji ga oplemenjuju.

Stjepko o drvu     Wine Barrels Pozvek

Stjepko Pozvek se već dugih 40.god bavi bačvarstvom. Počeci samostalnog rada nisu bili laki, tržište je uglavnom bilo orijentirano na bačve od inoxa, dok potražnja za tradicionalnim hrastovim bačvama vrlo slaba. Sigurni u sebe, svoje iskustvo, a naročito tradiciju izrade drvenih bačvi koja je više od jednog stoljeća utkana u tkivo zanatstva Međimurja, Pozvekovi ne posustaju. Momentalno su u proširenju, upravo su odradili jednu veliku narudžbu za Istru i Krk dok 80 % proizvodnje ide preko granice, točnije u Austriju, Italiju, Njemačku, Slovačku, Hercegovinu, Srbiju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIzuzetno dragi ljudi, topli, jednostavni, koji se oslanjaju na svoj rad s ponosom. Za kraj, veliko srce, domaća rakija, vino vlastite proizvodnje i tradicionalnog kultnoga mesa z tiblice (isto iz vlastite proizvodnje, kako meso tako i tiblica) s obaveznom kosanom svinjskom mašću te domaćeg kruha i sira…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Vinarija Štampar, Štrigova   http://www.vinarija-stampar.hr/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovaj podrum građen vrlo blizu vinograda spoj je stare vinske arhitekture i moderne nadogradnje. Od sredine dvadesetih godina XX. stoljeća kada u posjed imanja i svih vinograda dolazi prva generacija obitelji Štampar, strast i predanost lozi postaju prva i bezuvjetna moneta svim naraštajima obitelji. Tu u Štamparovom podrumu, u sklopu programa Urbanovo, prisustvovali smo simpatičnom predavanju od strane Dr.sc. Romane Lekić na temu „Animacija u vinskom turizmu“. Romana nam je na svoj osebujan način predstavila animaciju, vinske turiste ne zanima samo puko kušanje vina, oni ponajviše traže emociju, jedinstvene priče povijesti i tradicije te dodatne sadržaje kroz neki oblik umjetnosti ili kušanje tradicijskih jela.

podrum štampar baćve

Stare hrastove bačve koje ispunjavaju podrum podsjećaju na tradiciju koja se lijepo nadopunjuje s inox bačvama novijeg vremena, nekad na 3000 trsova jedne sorte, u starohrvatskoj hrastovoj preši iz 1927. godine i jedva nekoliko trošnih bačava u malom podrumu, a danas u potrazi za spojem tradicije, znanja i inovacija.

Čitanjem etiketa s bačava spazih da Štampari tržištu nude vina od desetak sorti, da li je taj izbor najsretniji?…. i tko sam ja da išta mislim o tome, no nekako se mislim da bi selektivniji pristup i koncentracija na izbor njihovih najboljih sorti dala veće rezultate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

                                       Nastavak loze osiguran – David Štampar

Ovih dana vinarija je na tržište plasirala kultnu mješavinu POL POL, vješto odabrane sorte berbe 2012. odišu posebnom svježinom. Jednostavna, kratka i višeznačna kovanica POL – POL je ime najboljeg Štamparovog vina koje se slobodno miješa sa svim mineralnim vodama na našem tržištu. Mješavina jamči samo jedno: izvrstan gemišt!!! Uz napomenu: kušanje sigurno zove na još uz devizu  “jen gemišt – kak i ništ”

 Festival Pušipela, Štrigova  http://urbanovo.hr/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oko 13.30 stigli smo i do centralnog događanja manifestacije Urbanovo. Vinari Međimurja, ponešto Mađara i Slovenaca čekaju da preuzmem najvažniji rekvizit za ovakva događanja – vinsku čašu. Idealna za landranja po vinskim meandrima Međimurja.

wow i urbanovo                                  Žene i Vino + Urbanovo = DOBITNA KOMBINACIJA

Lagani pogled u knjižicu događanja radionica na redovnom tapetu, kad ono veselje,  Aleksandar Noršić i barba Darko Baretić drže radionice jednu za drugom. Taman da malo zavirim na sajam, kušam nešto od delicija međimurja, ugasim žeđ i u školicu, doslovce – radionice su se održavale na školskom hodniku 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 dobar marketing – potegnuti do Međimurja u organizaciji TZ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Salama ili pršut? Hm..čekaj da probam još jednom. Jelen, medvjed ili vepar? Mislim da moram opet probati…Definitivno zahtjeva višekratnu degustaciju kako bi na kraju zaključili da su sve odlične i kupili par komada….Hvala MKO Josip Oletić, vaše su me salame i pršuti spasili.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rose’ in a box? What a great summer idea! Količina dostatna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Goldfinger? Ne znam, nisam probala..Morat ću popraviti tu omašku i dati ovom zlatnom perlajućem šansu. Vizualni dojam – Sjedi 5!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je Biber, na svu sreću nije Justin.   Najbolje bučino do sada. Definitivno nabaviti!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osim običnog prešanog ulja BIBER radi i hladno prešano ulje (gore) koji se razlikuje po tome što sjemenke nisu tostirane nego direktno prešane na hladno. Jednom otvoreno ovo ulje treba konzumirati u roku od 15 dana i čuvati u hladnjaku. Oborilo me svojim suptilnim, kremastim, orašastim blagim okusom naspram svog tostiranog brata koji je definiranog robusnog okusa. Jedva čekam napraviti svoj sladoled ovim ljepotanom.

 

                         

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s