NAJAVA – VINISTRA * JUBILARNA 20-ta

vinistra-2013-header

Izložba vina i vinarske opreme Vinistra 2013. održat će se u Poreču od 10. do 12. svibnja 2013. godine. Riječ je o dvadesetom izdanju jedne od najuglednijih izložbi ove vrste u Hrvatskoj i regiji.

20. Vinistra ove godine otvara se Svečanom sjednicom u Istarskoj sabornici, po prvi put izvan prostora same izložbe. Ovu jubilarnu godišnjicu obilježiti će prikazivanjem filma “Vinistra-istarska vinska priča”, koji govori o povijesti, sadašnjosti i budućnosti.

vinistra13_vizual_651

Program izložbe predvodi jedno od vodećih svjetskih imena na području eno-gastronomije, Georg Riedel, vlasnik tvrtke proizvođača čaša koja nosi njegovo ime.
Riedel će na Vinistri predstaviti posebno dizajniranu čašu za malvaziju, novu pridošlicu u njegov proizvodni portfelj koji čine čaše za vina iz najvećih regija svijeta, poput Bordeauxa ili Burgundije.  Tvrtka je u suradnji s hrvatskim sommelierima i stručnjacima razvila posebno osmišljenu Riedel čašu za malvaziju. Time je malvazija ušla u prestižan katalog iz kojeg se opremaju vodeći svjetski restorani i drugi ugostiteljski objekti te privatni kupci. Riedel će na Vinistri održati kušanje malvazija i terana te pokazati kako isto vino nema iste arome iz različitih čaša. Svaki sudionik radionice na poklon će dobiti set Riedel čaša, koje su u Hrvatskoj zastupane od strane MIVA Galerija Vina iz Zagreba. Najavljujući program izložbe, predsjednik Vinistre, Ivica Matošević, istaknuo je kako je udruga u gospodarski zahtjevnim vremenima sastavila program kakav se i očekuje na jubilej središnje izložbe istarskih vinara i vinogradara. “Predstavljanjem Riedel čaše za malvaziju, i uvrštenjem naziva malvazija u svjetski katalog čaša, napravit ćemo korak dalje u promociji i prepoznatljivosti našeg teritorija”, istaknuo je Matošević.

Riedel

Program izložbe će tako uz gastronomski dio, obogatiti predavanja vezana uz podizanje konkurentnosti i proizvodnih vještina vinara, kao i iskustva na području vinskog turizma, prekogranične suradnje i vještina u tehnikama vinarstva. U sklopu 20. Vinistre predstavit će se i Boscolo Etoile Academy iz Italije, prva škola visokog stručnog kulinarskog usavršavanja u Italiji. U suradnji s AZZRI agencijom ij LF Cateringom, akademija će prenijeti posjetiteljima osnove uspjeha svojih projekata.

O vinskom turizmu govorit će Miquel Hudin i Èlia Varela Serra, osnivači Vinologuea, serije turističkih vodiča kojima je cilj učiniti vino destinacijom putovanja. Dvojac je dosad objavio nekoliko vodiča o vinskim regijama u elektroničkom i tiskanom formatu, sada zajedno s istarskim blogerom Goranom Zgrablićem, rade na Vinologue Istria vodiču. Ovom će prilikom predstaviti Vinologue pristup vinskoj regiji i tijek rada na istarskoj verziji. Također će se dotaknuti raznih elemenata Enoturizma koji su se pokazali uspješni te isto tako i onih neuspješnih.

Uz ova imena, međunarodne nastupe na Vinistri zaokružit će i predstavljanje Wine and Spirit Education Trust-WSET sommelierske škole te prezentacija mađarske vinske regije Villany.

Sažetak uglednih međunarodnih imena na ovogodišnjoj jubilarnoj 20-toj Vinistri: 

1. Georg Riedel, vodeći svjetski proizvođač čaša
2. Dennis Metz, sommelierski viceprvak svijeta 2013.
3. Boscolo Etoile Academy, prva talijanska škola kulinarskog usavršavanja
4. Sala Ferušić Architects, ugledni svjestki arhitekti na području enogastronomije
5. Vinologue, pisci uglednih vinskih vodiča
6. WSET, jedan od vodećih svjetskih sommelierskih obrazovnih programa
7. Villany, jedna od vodećih mađarskih vinskih regija

Više informacija o Vinistri i Svijetu malvazija dostupno je na web stranicama www.vinistra.com te Facebook stranici Vinistre, www.facebook.com/udruga.vinistra.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s