NAJAVA – Label Grand PRVI REGIONALNI FESTIVAL ORGANSKIH, BIODINAMIČNIH I PRIRODNIH VINA

ORGANIC, BIODYNAMIC & NATURAL WINE FESTIVAL

Prvi regionalni festival prirodnih, organskih i biodinamičkih vina, Label Grand Karakterre održat će se 30. studenog i 1. prosinca u prostorijama Apetita City, Masarykova 18, u Zagrebu. Organizira ga prva regionalna medijska agencija u segmentu gastronomije VinMedia u partnerstvu s Apetitom City, Natura vinom i Label Grande Fine Wine agencijom.

Po prvi put će se u Hrvatskoj, na jednom mjestu, okupiti vinari prirodne orijentacije. Riječ je o proizvođačima koji su posljednjih godina mnoge svjetske zaljubljenike u vino (pa i kolege vinare) aktivno potaknuli na razmišljanje o vinu kao prirodnom i živom proizvodu, koji iz autohtonoh grožđa nastaje s minimalnom intervencijom u vinogradu i podrumu.

U prvoj godini, festival će ugostit čak 30 vinara, većina od kojih će svoje proizvode zastupati osobno. Potvrđeni su dolasci proizvođača iz Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske – riječ je o vinarima koji danas izlažu na svim relevantnim svjetskim i europskim festivalima prirodnih vina. VinMedia vjeruje da će ovim festivalom Zagreb staviti na kartu gradova poput Londona (RAW i The Real Wine Fair), Pariza, Montpelliera (Montpellier Bio) i Verone (Cerea, Villa Favorita i ViViT), gdje ovi vinari izlažu već niz godina.
Za više informacija  www.labelgrand.com
No, da malo pojasnimo..Što je uopće organsko vino?
To je vino napravljeno od grožđa uzgojenog na organski način, što podrazumijeva striktnu primjenu brojnih pravila i kriterija, svaki proizvod koji želi biti označen kao organski mora imati certifikat kojim se dokazuje praćenje tih strogih pravila. Međutim, većinu tih pravila mogli bi ujediniti u ovu osnovnu rečenicu: bez upotrebe pesticida, herbicida i kemikalija. Organski proizvođači također ne dodaju svojim vinima „arome”, koriste uglavnom samo bazične vinarske tehnike kao što je dodavanje kvasca radi fermentacije. Filtriranje? Ni govora
Vina „s one strane” dijele se na prirodna, organska i bio-dinamična. I dok organska ne smiju sadržavati kemikalije koje nastaju upotrebom gnojiva, pesticida i herbicida, niti sulfate, biodinamičari – buntovnici protiv agrikemikalija, su još rigidniji. Oni su usvojili sve ovo i otišli par koraka dalje koristeći specijalno pripremljena gnojiva (iz volovskih rogova recimo), ne koristeći ni vinobran da odbrane listove loze od štetočina, većina poslova u vinogradu i vinariji planira se prema mjesečevim mijenama, položaju planeta, ritmom prirode, kozmičkim ritmovima s punim razumijevanjem tih sila, razumijevanjem ekološkog, energetskog i spiritualnog u prirodi.
O organskim se vinima u zadnje vrijeme uveliko priča svuda, iako se za njih ne zanima još uvijek previše publike, no ta je publika izuzetno probrana a sudbina vina zapetljana u različitim tumačenjima organske proizvodnje i organskih proizvoda. Stoga se jako veselimo ovom festivalu..
 
 
Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s