Norway-ški način života – aka Food Norway avantura II.dio

Već mjesec dana je prošlo. Ihaaaaa 🙂 Pa da vidimo:
Kako se EnoKomad snalazi ili i za nju vrijedi uzrečica „teta nevoja sve nauči“?. Napreduje li Bakalar fishing ili su sve ribe pobjegle? Da li je ribolov po dučanima za sada dostojna alternativa morskim bakalarima? Zašto Norvežani ne pričaju o novcu? Da li su “stare” bake aktivnije u Norveškoj? Može li se uopće pojesti ajvar u Norveškoj?

Lula from Norway :)
Lula from Norway 🙂

Iznijet ću mišljenje o onom što sam do sada spoznala iako, biti će mnogo tih spoznaja i iskustava. Mogu reći da je ovo tek početak norveške avanture koja će trajat dok se mi ovdje budemo osjećali kao doma. Norveška obuhvaća zapadni dio Skandinavije u Sjevernoj Europi. Kratko rečeno-  razvedena obala koja je razbijena golemim fjordovima i tisućama otoka, proteže se na 25.000 km, odnosno 83.000 km, uključujući fjordove i otoke. Na sjeveru, zapadu i jugu Norveška je okružena Barentsovim morem, Norveškim morem i Skagerrakom. Zbog ovih činjenica vrlo je važno naglasiti gdje smo mi, jer su po cijeloj kraljevini ogromne razlike, i u govoru, i u načinu života, i u prehrani. Mi smo u pokrajini  Møre og Romsdal u kojoj je Ålesund, „naš“ gradić burne prošlosti.

www.travelimg.orgDanas Norveška glasi kao druga najbogatija zemlja na svijetu po novčanoj vrijednosti, s najvećom kapitalnom rezervom po stanovniku uopće. Troškovi života su oko 30% viši nego u Sjedinjenim Državama i 50% viši nego u Velikoj Britaniji. Standard života je među najvišima na svijetu. Norveška ima šestu najveću trgovačku flotu na svijetu, posjeduje znatne zalihe nafte, prirodnog plina, minerala, šuma, plodova mora, svježe vode i struje iz hidroelektrana. Najstabilnija je zemlja na svijetu i zemlja koja najbolje funkcionira. Neprekidan izvoz nafte, plina i ribe, u kombinaciji sa zdravom ekonomijom i velikim sakupljenim bogatstvom, dovodi do zaključka da će Norveška u doglednoj budućnosti ostati među najbogatijim zemljama svijeta. Zbog svega gore navedenog oni uopće ne pričaju o novcu, nije im bitno koliko što košta ili vrijedi. Kako sam do sada stekla dojam njima je najvažnije kako potrošiti slobodno vrijeme, samo se o vikendu priča i konstantno su u planovima što raditi od petka navečer do nedjelje. Zar to nije prekrasno!

Alesund Norway aka BakalarLand :)
Alesund Norway aka BakalarLand 🙂

Što piju Norvežani? 

Vjerujem da piju sve. Imaju jedan specifičan zakon koji kaže da se u dućanu/supermarketu može kupiti samo pića do 5 % alkohola, znači samo piva i to do 8 navečer, poslije moraš u kafić i za jednu pivu platiti četveroduplo (omjer 20/80) i to za 4 dcl. Kad malo bolje razmislim to i nije tako loše za njih jer potiču odlazak u kafić i potrošnju veće količine novaca, kod nas za primjer uvijek postoji neki 0-24 dućan i klupica na kojoj se možeš s društvom savršeno zabaviti. Toga ovdje nema, ni 0-24, ni klupice. 😦

Norveško nacionalno piće, rakija od krumpira aromatizirana raznim travama
Norveško nacionalno piće, rakija od krumpira aromatizirana raznim travama

Sva ostala pića s većim postotkom alkohola se prodaju samo u jednom dućanu koji se zove Vinmonopolet. Oni drže monopol na alkohol i rade do 17h, mi smo se već naučili kupiti sve ranije tako da ne prifali. Na početku nas je par puta zeznulo, ali neće više :). Izbor pića je ogroman, raspon cijena također no zanimljiv je podatak da se kvalitetna vina (talijanska, francuska,španjolska…) mogu kupiti za 100-150 kruna=kuna. Znači nije to toliko skupo koliko se priča, a izbor je stvarno što ti srce poželi. Ali da Norvežani piju – piju. Prvi vikend vani sam čak i malo bila u šoku i nevjerici kad sam vidjela „stare“ bake obučene u crnu čipku od glave do pete, kako bauljaju i zavode mlade dečkiće a oni bježe od njih :). Sada sam se već navikla na te prizore pa se smijemo i imamo o čemu pričati drugi dan. Vole piti, vole piti i ljubiti!. Skål.

A što jedu?

Prvih tjedan-dva sam se malo tražila po dućanu, kuhinji. Do sada nisam nikada baš kuhala svaki dan jer to radi tata oduvijek, ali kako mama kaže – „teta nevoja sve nauči“.              Pa tako i bi! Lovili smo ribe i ulovili nismo ništa…jer nije bila luna. Sve ribe su u ovo doba godine pobjegle a sezona bakalara dolazi tek u prvom mjesecu, ajme kad krenemo.

Kad krenem ovaj Gadus Morhua više neće biti tako Gadus u mom tanjuru :)
Kad krenem ovaj Gadus Morhua više neće biti tako Gadus u mom tanjuru  😉

Sada lovim ribu po dućanu, ubijamo se od lososa, bakalara i kozica, već nam je pomalo dosta i nedostaje nam meso. Na početku sam bila malo skeptična prema svoj toj hrani koja je zapakirana, nisam ja na to naučena. Imaju i jaja u prahu i pire krumpir gotov u vrećici i sve tako nešto što meni nije baš napeto, ali povrće, riba, meso je zaista dobro. Rekli su mi ljudi da Norveška neće uvesti ništa što je druga klasa, za njih samo najbolje jer oni to zaslužuju.

Kliješta rakovice
Kliješta rakovice i kozice za 60 kn po kg
Jedan od 60 vrsta Lista
Jedan od 60 vrsta Lista

Nadam se da slike govore dosta, ovdje ima svega za kupiti. Od naših hrvatskih stvari našli smo, naravno Vegetu, ajvar od Podravke, varaždinsko kiselo zelje i nekakvu našu mljevenu kavu koju kod nas nisam nikad vidjela. Ali s obzirom na tvrdnju od prije da Norvežani uvoze samo dobre proizvode znači da su ove četiri stvari zadovoljile njihove apetite. Još da uvezu koje naše vino bilo bi divno, obećajem da ću raditi na tome. A do tada šaljem pozdrave sa sjevera i pišem ponovno kada se nešto zanimljivo izdogađa.

Kysse, Skål.  

Simply Magic!  Nestvarna ljepota kao iz bajke
Simply Magic! Nestvarna ljepota kao iz bajke

 by Lula


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s