Bakalar Fishing in Norway aka Gastro Norway avantura

Naš Eno Gastrokomad odlučila je opet spakirati kofere i s toplim papučama u njemu krenuti ka svojoj polovici u fjordastu Norvešku. Hoće li tamo uspjeti pronaći ono za čim žudi? Nada li se boljem životu? Može li u Norveškoj totalni amater uloviti koji Bakalar? Da li Nordmenn-i zaista polude na toj zimi?  Jesu li bolji ribari od Hrvata? Da li obale “Sjevernog puta”, neke od vizualno najimpresivnijih obalnih krajolika na svijetu nude samo ribu ili u skrivenim gastro kutcima može pronaći i koju patuljastu murvu?  Pleše li se Gangam style bolje na Primorju ili hladnija klima kraljevine pogoduje bolje tom plesu?  Može li Lula nagovoriti Norvežane da više ne love kitove?…Ne znamo ali saznati ćemo zajedno kroz buduće postove ove Gastro Norway avanture: Ovo je samo uvod, dok se malo ne snađe 🙂 Image

Jako puno mladih ljudi sa završenim visokim školama ima sličnu ideju kao ja, to je „odliti“ mozak negdje u svijetu. Sa dvadeset godina sam prvi put realizirala tu ideju i provela nezaboravnih 6 mjeseci u najvećoj Britaniji. Sada smo se Siniša i ja uputili u Norvešku, u malo „selo“ Aalesund koji se nalazi na uhu one skandinavske životinje. Okruženi smo fjordovima koji su nevjerojatno inspirativni, National Geographic ih je uvrstio među najveće svjetske atrakcije, što i nesumnjivo jesu.

Image

Image

Okoliš je fascinantan a grad izuzetno bogat povijesnim pričama. Naime, 23. siječnja 1904. godine cijeli je grad progutala vatra, što i nije bilo teško jer su sve kućice bile drvene sa sijenom na krovovima. Nijemac, Kaiser Wilhelm je dao ponovno sagraditi cijeli grad u Jugendstilu (art nouveau), tako da je Aalesund drugačiji od drugih gradova u Norveškoj, nadasve pitoreskan i inspirativan.

Image

Image

Image

U Norveškoj je nezaposleno svega 3.2% radno sposobnog stanovništva, bruto domaći proizvod je u stalnom porastu, ove godine iznosi enormnih 31 500 $ po stanovniku. Na izuzetno visokoj razini je briga o ekologiji i zdravlju, a školovanje i bolnice su besplatne. Bez pretjerivanja se može govoriti o blagostanju jer su, između ostalog, Ujedinjeni Narodi Norvešku proglasili prvom u svijetu po kvaliteti života. Za kraj citiram mojeg dragog prijatelja i autora Maura Staraja: „U kofer stavi samo svoje snove, živi stare i sanjaj nove“. Uživajte u svakom novom danu!

Lula

Image

P.S Krenula sam u lov na bakalare, stay Tuned!

Image


3 thoughts on “Bakalar Fishing in Norway aka Gastro Norway avantura

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s