GastroKomadi Post festum – Hrvatski Festival hrane i vina 2011

Ok, od Festivala je prošlo 10 dana…Sabrali smo dojmove, pročitali što drugi misle o tome, pogedali video izvještaje. Shodno tome nećemo puno filozofirati. Naravno da Festival može biti bolji, vjerujemo da će iduće godine biti sigurno bolji, no s obzirom na početak i poneke sitne nepredviđenosti sve je prošlo dobro i daje naslutiti odličnu sljedeću godinu. Prvi hrvatski festival HRANE i vina po prvi put se ove godine održao u Areni Zagreb. Prva pomisao na to: odlično, biti će zraka i puno izlagača. Ali moram priznati da je prvi ulazak u petak 02. ožujka pomalo razočarao. Prostor je ogroman, zraka je bilo ali je nedostajalo duše u najmanju ruku. Izlagači su bili poslagani bez nekog reda i smisla, a vjerujte koliko god je posjetitelja dolazilo stalno sam imala dojam da je prazno i da nešto nedostaje.

U prvoj rečenici riječ hrana nam je s razlogom napisana velikim slovima, jer se vino u Areni izgubilo. Bilo je zaista malo proizvođača vina tako da sajam nije imao onu veselu notu u kasnijim popodnevnim satima (koju tako volimo). To nije tako loše, ali ipak da ih je trebalo biti malo više, je. Izostala su mnoga jaka vinska imena zbog sudjelovanja na vinskom sajmu ProWein u Dusseldorfu , tako da su se iskazala neka lokalna imena i regionalne udruge.

Na sreću, tu situaciju su spasile vinske radionice; četiri svaki dan, s različitim tematikama. Zanimljivo je bilo kušati nove berbe malvazije i graševine i ocijeniti kakva je bila vinska 2011. Cijenjeni gospodin, barba Darko Baretić svaki dan je predstavio novog vinara: Brunu Trapana u petak, Morena Coronicu u subotu i Dragu Humskog iz Kutjeva  u nedjelju koji nam je u osmu degustacijsku čašu natočio senzaciju. Radi se o arhivskom vinu iz 1963. godine i mislimo da ćemo taj miris i okus pamtiti cijeli život. Kako je vino uspjelo 48 godina održati takvu kondiciju? Na boji (prema jantarnoj) se vidjelo da vino nije mlado, ali po okusu, mislim da na slijepo niti jedan degustator tom vinu ne bi dao te godine. LU-DI-LO. Žao nam je što Vam preko monitora ne možemo dati čašu da pomirišete, a i probate tu respektabilnu staru lady.

                                barba Darko Baretić i Drago Humski

  Senzacijska Graševina Kutjevo Arhivsko  1963

Nama se osobno jako sviđalo što je centar događaja bio fokusiran na dvije velike Show Cooking pozornice i iskreno smo se veslile nastupu na jednoj od njih. No imale smo ajmo reći nesretnu okolnost što smo bile prve koje su trebale nastupiti, pa što malo zbog toga što sve kockice nisu bile još posložene, pa što malo jer je sam nastup kasnio radi natjecateljskog dijela mladih kuhara iz strukovnih škola, što je za svaku pohvalu organizatorima koji su se sjetili mladih i počeli ih predstavljati i učiti na takvim manifestacijama, desila se tako jedna nespretna situacija te nismo bile u mogučnosti izvesti sve što smo zamislile. Vjerujem da će organizatori sljedeču godinu to bolje posložiti, pogotovo što sam prostor Arene ima odličnu infrastrukturu i impresivnu kuhinju za izvedbu ovakvih Show Cookinga. Ovom prilikom želim zahvaliti velikom Marinu Rendiću na brizi da nam obezbjedi potrebne alate za rad, jer bez tave koju nam je on nabavio vjerovatno ne bi ni to malo uspjele izvesti. Tomislavu iz nabave HFHV, koji se zaista trudio da nadomjesti sve nedostatke oko namirnica.

 Slani keksi s parmezanom i sjemenkama maka, idealni upravo za svježe Malvazije 2011

     Kad stvari krenu neplanirano treba ih prihvatiti sa osmijehom i prebaciti na pozitivu

Mnogi poznati kuhari pokazali su svoje umijeće, no zamjerka je što se zbog silne gužve u prvim redovima, nije se moglo vidjeti tko što kuha.  Na dvije male televizije jednostavno nije bilo lako vidjeti što se nakuhava,  tako da možda večina nije uspjela steći vlastito mišljenje o kuharima. Dogodine većeeee plazme…Dio koji posjetitelji nisu mogli vidjeti je “kuharski backstage”, tj kuhinja na gornjem katu gdje su se odvijale pripreme organiziranog natjecanja učenika srednjih kuharskih škola pokrenute od strane zaklade Mladi Kuhar, pod budnim okom mnogobrojnih mentora. Mene osobno oduševila atmosfera, predanost i ozbiljnost kojom su ti mladi, budućnost hrvatske gastronomije, prišli natjecanju. Od štrukli, predivnih kolaća i torti, preko sjeckanja peršina, luka pa do završavanja zadanih jela udisala se i mirisala prava pozitivna, nasmijana, užurbana, kuharska atmosfera.

Mario Čepek

Lula se može pohvaliti da je na ovom sajmu održala svoju prvu vinsku radionicu, Vino za laike, s ciljem približavanja vinske kulture laicima, na zanimljiv, mladenački način.

Lola se posebno razveselila kuharskoj radionici s djecom na kojoj mi je asistirala Rebecca, moja kčerkica. Obožavam interakciju s djecom u kuhinji, njihove iskrene odgovore i spremnost na kuhinjski rad. Dječje kuharske radionice bile su pun pogodak i za roditelje kojima je inaće problem zadržati dječu pozornost na duže vrijeme na ovakvim prigodama. Zanimljiva je interakcija s ovakvom djecom, koja već od malih nogu aktivno sudjeluju s roditeljima u tom zabavnom svijetu otkrivanja okusa i mirisa, pa je među njima bilo i onih koji već puno znaju o pravilnoj prehrani a dalo se i nagovjestiti par budućih Chef-ova/ica.  I tome ćemo posvetiti jedan poseban post, dječji.

                    Nakon pripreme malo drugačijeg doručka, Čokolada uvijek veseli

                                             Rebecca, mali ali vrijedan asistent

Mogli ste zaključiti da je jedino petak bio malo “čudniji” dok se nismo snašli, pohvatali konce i našli ono što nas interesira. Kad smo se mi udomaćili, subota i nedjelja su bile nezaboravne- puno novih iskustava, poznanstva i smijeha.  Stoga, hvala organizatorima na hranidbeno vinskom festivalu koji je pridonio podizanju gastronomske informiranosti širem krugu ljudi, obiteljskom orijentiranošču i promicanju Hrvatske kao EnoGastro turističke destinacije. Vidimo se dogodine.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s