(ne)Vinske čaše ili Netko voli vrčinu a netko ča je va njoj

Iz vlastitog primjera mogu zaključiti da je estetika (nauka o lijepom) genetski nasljedna osobina. Stoga, meni je uvijek bilo bitno kako što izgleda i nikada mi nije bilo svejedno iz čega npr. gucnem vino. Vinske čaše su dosegnule dizajnerski vrhunac (ne samo čaše, nego većina uporabnih predmeta),  iako ne sumnjam da će netko negdje izmisliti neku novu još ne viđenu vinsku čašu.

                                             Kacper’s Hamilton glasses

Imam prijatelja kojima je „super“ popiti božansku kapljicu iz tzv. senf čaša. Naime, prvo pojedu senf s kobasicama i kiselim kupusom (mmm..) a onda za cijenu senfa dobiju pravu staklenu čašu.  Skupljajući takve čaše već imaju kolekciju/dupli komplet od 12 čaša kojima ništa ne nedostaje – da,  ne propuštaju natočenu tekućinu što znači da su u potpunosti funkcionalne.  Ne želim ovdje i nikada osuđivati takav tip estetike ali samo znam da se gooolema razlika može i treba osjetiti u ritualu pijenja vina iz „senfa“ ili iz čaše sa štiklom. 

Nisam štreberski tip koji može kušati samo npr. šampanjac/pjenušac u flute čašama. Nekome niti ne stane Nosić u takav tip, a meni možda čak više odgovara čaša za bijelo vino jer se u njoj brže oslobađaju arome i šampanjac/pjenušac brže otvori svoja vrata kušaču, dok u flute čašama kušač mora duže kucati na vrata.

Ne mogu si pomoći, ali čim pomislim na čaše sjetim se „Bele nedeje“ s obzirom da se ta manifestacija održava u mom susjedstvu pa mi je prva na pameti ali nije jedina koja se nije pomakla s polu-žive točke. Kako jedna „vinska“ manifestacija može nuditi vino u yogurt čašama od pola litre?  Ne znam da li je to poznato,  ali postoje i plastične vinske čaše.

Kakva god bila kvaliteta vina, mislim da „fina“ čaša može cijelu manifestaciju dignuti na jednu stepenicu više. Ne moram i ne ću stati samo na „Beloj nedeji“u Kastvu, sličan problem po meni ima i sajam pršuta u Tinjanu. Nema većeg gušta nego nakon porcije dobrog istarskog pršuta popiti „dec“ dobrog crnjaka kojemu je kvaliteta u većini slučajeva ne upitna. Ali, možete pogoditi –to dobro vino se nudi u čaši od, tadadada, Yogurta, ali od dva decilitra tako da nije upitno da li ćete se proliti, jer hoćete ako ju samo malo, malo više pritisnete.

Definicija estetike po njemačkom filozofu Baumgartenu (18.st.), je kritika ukusa, i o ukusima se svakako treba raspravljati ali nisam za osuđivanje ničijeg. U potpunosti se slažem s ovom jednostavnom definicijom estetike i dodajem da su ljepota i estetike najljepše nauke za promatranje svijeta oko sebe. Svaka individua ima svoj ideal lijepog i nema savršene i idealne ljepote niti estetike.  Stoga, meni su lijepe gotovo sve čaše sa štiklom, nekome su lijepe njegove „senf“ čaše.

Za kraj savršeno pristaje jedan citat koji je usmenom predajom došao do mene:  „Netko voli vrčinu, a netko ča je va njoj“

LuLa

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s