Vino kao Žena….Hmmm ili Mmmm

Ovim postom počinjemo seriju Gost kolumnist na našem blogu. 
O vinima će pisati žene iz vinskog svijeta, ali i ne.
Viđenja, iskustva, znanje, emocije te paralele vina u ženskom svijetu. 
Ovotjedni Gost kolumnist je EnoKomad Ivana Tolj - St.Hills Vina

Gost Kolumnist – EnoKomad


Vino je nešto što od pamtivjeka inspirira svijet da postane bolji.  Makar samo na jednu večer.  Inspiriralo je mnoga predivna umjetnička djela,  ispisalo mnoge pjesme, a i započelo mnoge ljubavi.  I završilo. Ponekad stvarno vjerujem da ima čudesne moći ( čak i kad sam skoro potpuno trijezna! :-)). Spremajući se da ovo pišem, pala mi je na pamet jedna hipoteza koju često svi čujemo :  “Ona je kao dobro vino….”, stoga sam odlučila povući malu paralelu između vina i žene.

Prva misao u mojoj glavi bila je: ”Dobro vino s godinama postaje sve bolje!”  Istina.  Ali samo dobro vino.  Ono koje danas ne valja, nema nikakvu šansu da za desetak godina postane dobro. I točka.

Žene?  Da, dragi moji, samo kvalitetni primjerci se popravljaju s godinama.  S ovim drugima je velika šansa da jednostavno – odu na kvasinu.

Miris.  Prvi nos, drugi nos. Kada bih pitala muški dio cijenjenog čitateljstva da mi kaže što im bolje miriše: vino il’ žene, mislim da bi vrlo teško donijeli odluku ( komentari su very welcome!). Tu bi se povele duge rasprave o složenosti vinskog mirisa, vremenu koje mu je potrebno da se pokaže, kao i o ukusima, i preferencijama što se žena tiče. Dakle, zaključit ću sama:  Žene! :-))))

Okus.  Teško da bi itko od nas u životu kraj sebe poželio prijateljicu, suprugu, ljubavnicu ili bilo koju drugu ženu kojoj fali mid pallate ili koja ostavlja kratak (ili, nedaj bože, loš!) aftertaste. A pili smo svi takvih vina. I upoznali takvih žena. No za suputnice smo uvijek izabrali one kompleksnije, zanimljivije, koje se možda nisu odale na prvi nos ili prvi gutljaj u punoj raskoši, ali su nas zavezale za sebe za cijeli život.  I kao najboljem vinu, uvijek im se vraćamo.

Postoji još jedna usporedba koja mi (pomalo zločesto) pada na um. Postoje vina koja su jednostavna, obično svježa i najbolja su za konzumaciju odmah. Mnoga od njih odmah i zaboravimo. No ne treba ih izbjegavati, postoje trenuci za takva vina i ona su upravo savršena za takve trenutke! ( 🙂 koja konstrukcija!) No, ako želimo zaista uživati u vinu, pustiti mu da nas osvoji, da nas uvuče u svoj svijet, da ga osjetimo svim svojim čulima…. E, tada trebamo vino u koje je uloženo puno truda i ljubavi, koje je kompleksno, izražajno, privlačno svakim gutljajem sve više i više… Vino koje ima potencijal za starenje. U takvim trenucima pristajemo samo na najbolje, jer ništa drugo nije dovoljno dobro. A o ženama na tu temu – uključite maštu…

Vinski kiss

Enokomad

P.S.  Čisto u službi vjerodostojnosti: na ideju za ovu priču sam došla trčeći na traci, pokušavajući prekriti svoju stvarnu godinu berbe…. Ipak je vinu lakše!

Oglasi

6 misli o “Vino kao Žena….Hmmm ili Mmmm

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s