Thai Pedoći (Dagnje) za Happy End

Druga polovica FoodChicksa alias GastroKomada, nedavno se vratila s Tajlanda. Što je tamo radila,, s kim je skitala, gdje se smucala, što je fino jela i dali uopče ima nečeg dobrog za popiti u dalekom Thaiu nadamo se da će nam uskoro otkriti. No svakako me podsjetila na ovaj recept kojim me oduševio jedan muškarac, da tradicionalne Pedoće ili ti ga Dagnje zamirišem i pripremim na Thai način.

Svaki pravi Istrijan i Istrijanka znaju da nema bolje od pedoća partya za podignuti atmosferu. S njima na stolu priče jednostavno krenu uvijek u jednom smjeru, i to na očito zadovoljstvo svih prisutnih. Krene se tu razglabati o veličini, male ili veće, mirisu, položaju, kako tko više voli otvorene ili zatvorene, dlakave ili manje dlakave. No jedno je sigurno, želite li “brusiti” danas, s ovim pedoćima garantiramo sretan završetak. Ako ne možete brusiti nakon ovih školjki i dobrog bijelog vina, nećete nikada brusiti. Move on. Vaši feromoni mora da su zakopani negdje blizu magarca ako Vas ovo jelo ne prizemlji u zamišljeni krevet. Inkarnirani pareni afrodizijaci koji se kupaju u juhi pikantnih genijalnosti osloboditi će vaša alfa instinkte, neaktivne zbog društvenog  deprogramiranja. Pa hajdemo se malo regrupirati. Prihvatite snagu u vama kojom Vas je priroda obdarila i uzmite ono što je Vaše. Tajna uspjeha u parenju pedoča je ta, da su jednostavni za pripremiti. Sve čega bi on ili ona trebali biti svjesni, je da, ovo jelo izgleda i miriše impresivno a okus jako zavodljiv. Razmišljajte o ovome jelu poput neke Euroazijske rock zvijezde koja prkosi klasifikacijama osim ako se klasificira kao nešto eterično. Bacite se sada u ovo kuhanje kao da zaslužuje Nobelovu nagradu! Ja sam već primila moju nagradu … u dnu kutije pahuljica.

Možda i vi danas dobijete svoju.

Za Happy End trebat će vam: (za dvoje)
potrebno vrijeme: cca 20 min
  • 1 kg pedoća (dagnji)
  • 1 poriluk grubo nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka nasjeckanih isto na grubo
  • 2 šakice peršina, nasjeckanog
  • 1 rajčica, nasjeckana
  • 2 žlice curry paste, crvene
  • ex.djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 čaša bijelog vina
  • 1 žica smeđeg šečera
  • 1 žlica ribljeg sosa (fish sauce – možete ga kupiti u Mercatoru i Billi na odjelu azijske kuhinje ili u dučanima egzotičnih namirnica)
  • 1 limenka kokosovog mlijeka ( kupuje se gdje i riblji umak)
  • 1 limeta (optional)

a priprema se ovako:

Pedoće (dagnje) treba prvenstveno dobro oprati i skinuti s ljuski sve veće nečistoće te bradati/dlakavi dio s doljnje strane školjke.

U loncu zagrijte ex.dj.maslinovo ulja na srednjoj temperaturi. Ubacite unutra češnjak, poriluk, pola peršina i rajčice, pirjajte (saute’) cca 4 min. Dodajte curry pastu, riblji sos, smeđi šečer i kuhajte još cca 2 min. Ulijte kokosovo mlijeko i bijelo vino (i pola iscjeđenog soka limete, ako volite) te poklopite i ostavite kuhati još otprilike 2 min. Ubacite pedoće u juhu mirišljavih genijalnosti i kuhajte cca 8 min ili dok vam se ne otvore ( ne otvorene pedoće bacite), pri kraju dodajte ostatak nasjeckanog peršina i još soka iscjeđene limete (druga polovica, naravno sok limete je optional za one koji vole).

P.S. Uz pedoće možete poslužiti, barem ja tako volim, prepečene šnite kruha. Preporučujem da ih prepečete na živoj vatri, znači ako doma nemate kamin imate sigurno plin na štednjaku. Tako prepečene fete kruha lagano samo natrljajte češnjom češnjaka.

Drinking Buddy:

i na kraju trebalo bi izgledati ovako:


Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s